För 5 år sedan var vi med i Livekarusellen med vårt band Late Production. Det var en hissnande, spännande, utmanande och skrämmande upplevelse. Livekarusellen är en ”talangjakt” i studiefrämjandets regi. Den gav oss möjlighet att få testa att stå på en scen och spela för andra än närmast sörjande. Vi fick tre (egentligen 4) möjligheter att stå på scen, den första var på Cozmos i Borlänge, där vi fick presentera oss för varandra och bli uppdelade i grupper om 3 band där vi skulle hjälpa varandra att bli bättre. Vi blev med i samma grupp som Ärkepucko och MarryLane . Vi fick stå på scen i 15 min så vi hann med 3 låtar på varje spelning. På första spelningen fick vi även möjlighet att ta kort på vårt band…

Jannica Wunge, Mia Åtting, Anita Kristoffersson, Lars Eriksson och Marina Järleros

Spelning nr 2 var på Lilla Helvetet i Mora. Det är stor spridning på åldrar och musikstil på denna talangjakt. De yngsta bandet gick första året på Rytmus här i Borlänge så de var runt 16 och vi var runt 50-65 år, jag tror att vi var äldst. Spelningen på Lilla Helvetet var nog den roligaste.

Trots att vi verkligen är ett hobbyband där vi träffas mest för att få umgås och leka rockstjärnor för en stund i replokalen så behandlades vi väl av våra kumpaner.

Under Livekarusellen fick vi även möjlighet att gå lite olika ”kurser”. Jag valde tillsammans med delar av bandet att gå en Bluesimprovisationskurs med Brian Kramer. Det var en utmaning, jag är inte bra på att improvisera och jag kan inte gå utanför melodin jag har bestämt i mitt huvud. Det svartnar ofta i huvudet när jag ska skriva/komma på texter snabbt, men jag lärde mig en hel del och denna ”kurs” avslutades med en spelning på House of Blues (4:e spelningen) Den spelningen fungerade som ett bliuesjam och vi fick spela någon låt som vi kunde och med vår bandsättning sedan blev vi upplockade i olika konstellationer för att jamma tillsammans. Här är vi tillsammans med Brian och Ärkepuckos trummis.

Efter spelningen i Mora fick vi till oss att vi borde försöka skriva eget material. Hmmm…. inte roligt… Jag och Jannica (grundaren av Late Production) bestämde oss för att försöka…. Jag har dock inte skrivit en låt någonsin, men tonsatt en dikt av Karin Boje ”Hur kan jag säga” när jag gick på Rytmus 1994. Jag fick dock mycket hjälp av min sånglärarinna som hjälpte mig att sätta accord på den melodislänga som jag kommit på, så min låtskrivarkarriär är inte speciellt lång….
Vad gör man när man i halvt panik försöker komma på en melodi…. jo man googlar…. och eftersom jag vet att blues är ganska lätt att förstå sig på och vi precis gått en kurs..

så gogglade jag ”Hur skriver man en blues accord”
Svar från Google: Du behöver kunna 3 ackord: E7, A7 och B7. Bluestolvan består av 12 takter. Räkna till fyra på varje takt, dra eller slå fyra gånger över strängarna med tummen, pekfingret eller ett plektrum. 

Nice…. men jag kan inte B7 på gitarr men jag kan spela Am, Dm samt Em på gitarr och jag älskar Am som accord så jag transponerade lite…. Nästa problem var accordordningen så fram med google igen och fråga:

Hur skriver man blues-ackordförlopp? Google svarade: Blues är speciell eftersom den vanligtvis innehåller dominanta 7:or för varje ackord i en progression. Den vanligaste progressionen i blues är en I-IV-V eller 1-4-5 . Utanför bluesgitarren kommer du sällan att spela vartenda ackord i en progression som ett 7:e ackord.

Vad texten om 7an betyder fattade jag inte men progressionen fattade jag så jag lyckades få ihop en tolva som jag gillade….. Jag har, eftersom jag lyssnar otroligt mycket på texterna när jag lyssnar på musik förstått att smärta är det många som skriver om och är det något jag kan så är det smärta, så jag bestämde mig för att beskriva mitt liv med ständig smärta i kroppen, så låten fick namnet Backpain Blues.
Jannica jobbade på sin kammare med en lite progg/punk låt om att ”jag vill inte jobba”

Livekarusellen avslutades med en livekonsert på nätet. Vi fick åka till Falun till en studio och spela live inför kameror. Det var läskigt på riktigt, vi skulle på denna spelning presentera våra två egna låtar och vi hade ingen möjlighet att ta om…. Jag var nog mest nervös inför denna spelning, tänk om de som tittar tycker att våra låtar är skitdåliga, tänk om vi spelar fel…. allt som kan gå fel gick på loop in min hjärna…. Vi kom igenom våra 15 minuter och vi överlevde vi kom dessutom på 4:e plats i tävlingen för vår region med motiveringen:
Ni klev på scenen och tog oss alla med storm! Vi blev helt slagna av er framåtanda och vackra karaktär. Ni visar att det aldrig är försent att börja spela musik, och är därmed ett föredöme både för folkbildningen och alla våra deltagare. Att ni dessutom lyckades med att börja skriva egen musik under denna resa är vi otroligt imponerade av. Wow!
Vi vann en inspelning av våra två låtar och dom kan man hitta på spotify


Nu 5 år senare är det dags igen fast med en liten annan konstellation. Jag, Jannica och Anita är fortfarande med men vi har fått nya medlemmar. Låt mig presentera Sami Leino på trummor, Conny Wallén Bas och Håkan Hallgren på Komp gitarr, bilder och mer info kommer senare.

Jag är en av dom som tjatat om att vi borde anmäla oss för att få något att repa inför och för någon månad sen fick vi veta att vi ska få vara med. Vi börjar nu på lördag den 26 oktober med att presentera oss för varandra, upplägget är detsamma som förra gången. 15 min vardera i speltid och vi ska stanna kvar och lyssna på alla band, vi kommer att få feedback av juryn och få vidare info om de övriga spelningarna. Denna spelning är inte öppen för publik utan vi band som är med kommer att agera publik.

Nästa spelning är på House of Blues den 28 november😬, den 12 december spelar vi på Haffas i Ludvika och 11 januari är finalen på Kulturhuset i Falun….. Jag börjar på alvar fundera på om detta var en bra plan…

Vi har i alla fall repat in våra första 3 låtar… så nu kommer nästa problem…. vad ska jag ha på mig, vågar man släppa fram divan inom sig och gå all in med korsett och spets eller ska man spela safe och komma i jeans och T-shirt…. hur ska jag ha håret, uppsatt, nersläppt, rakt eller lockigt…. ska jag ha sotat make eller en lite mer åldersrelaterad look…. så många val…. så många möjligheter….

Fortsättning följer, om jag överlever😬😁🤪😅
Ha en fin dag
Kram Mia🌻🥰

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *