Sveriges Radio, P1 Dokumentär, gjorde en dokumetärserie 2022 som heter ovaxinerad. Man valde att välja 3 perspektiv. Jag har kopierat programbeskrivningen för att den ska bli korrekt.

Ovaccinerad avsnitt 1
Under 2021 blir aktivisterna som propagerar mot covidvaccin och restriktioner allt mer högljudda. Tillsammans marscherar New age-influerade alternativmedicinare med antivaxxare och konspirationsteoretiker mot vaccinet och restriktionerna. Snart dyker allt fler nazister upp vid demonstrationerna.  
Spretig antivaxx-rörelse
Covidvaccinets motståndare är en spretig rörelse som är oense om mycket – men de har flera gemensamma tankar. Det handlar om prepping, samhällets undergång och olika konspirationsteorier om världens ordning och om vaccinet. I miniserien ”Ovaccinerad” möter vi aktivister, skeptiker och vårdpersonal som alla är oroliga över en sak: vaccinet.

Ovaccinerad avsnitt 2
Under 2021 tar de allra flesta vuxna vaccin mot Covid -19. Men några människor tvekar inför att ta sprutan. Tanken på vaccinet mot svininfluensan, att mest äldre personer blir allvarligt sjuka och en misstänksamhet mot myndigheter är något som får mer än var tionde vuxen svensk att avstår från sprutan.

– Jag är rädd för vad som ska hända med min kropp, jag är rädd för biverkningarna, säger Linda som bor i en by utanför Högsby i Småland.
Vaccinet delar Sverige
Hur många som vaccinerar sig skiljer sig mellan olika orter. Utbildningsnivå och tilltro till samhället är faktorer som påverkar hur många som vaccinerar sig. I Högsby kommun där Linda bor är andelen vaccinerade jämförelsevis låg. Här är också valdeltagandet lågt – något som kan ses som ett mått på tilltro till samhället.

Ovaccinerad avsnitt 3
De läkare och sjuksköterskor som valt att inte vaccinera sig talar ofta tyst om det. Inom vården är det extra tabu att inte vilja ta vaccinet, att ifrågasätta massvaccineringen och att undra över biverkningar. Sjuksköterskan Jenny Borsgård tror varken på konspirationsteorier eller alternativmedicin men har varit tveksam inför att ta covidvaccinet.
Läkare ger legitimitet
Några få läkare och sjuksköterskor har under pandemin tagit klivet ut i offentligheten och bildat covidvaccinkritiska organisationer. De fyller en viktig funktion för att skänka legitimitet till den rörelse som ifrågasätter vaccinen.


Jag blev glad när jag såg att man gjort en programserie som skulle visa varför jag valt att inte ta vaccinet och varför jag kämpade så hårt för att vi skulle låta våra barn vara. Men ack så besviken jag blev. Dokumentären är kraftigt vinklad och det saknas följdfrågor till svaren som de intervjuade ger. Jag upplever att reportern har en nedlåtande röst i berättardelarna, nästan som om hon pratade till ett litet barn. Hon beskriver en demonstration som var i Stockholm, fokus ligger på hur människorna ser ut, vilka som går i tåget inte på svaren som hon får. Det är reportern själv som lägger orden i mun på demonstranterna och det finns inget intresse för att utreda om kommentarerna har någon substans.

Jag upplever samma problem i de två nästkommande programmen. Inget av dessa tre stämmer in på varför jag valde att inte ta vaccinet. I sista programmet pratar reportern med vårdpersonal och återigen så följer man inte upp och nyfiket undersöker om det som vårdpersonalen tar upp som orsak till varför man tvekade stämmer. Reportern har inte heller pratat med Nils Littorin som är en av de läkare som startade Läkaruppropet och som namnges i början av avsnittet. Frågorna man ställer till Hanna Åsberg har inga följdfrågor och man fokuserar på att hon slutat som läkare och att hon öppnat eget. Sjuksköterskan Jenny ger många bra argument till varför hon var tveksam men man har ändå valt att intervjua en sjuksköterska som är vaccinerad inte en som avstod helt.

Jag kände att jag behövde få tala om varför jag valde att inte vaccinera mig och gjorde så genom att maila producenten Ylva Lindgren på SR. Jag har inte fått något svar då hon var på semester när jag skrev till henne.


Hej Ylva.

Jag skulle gärna vilja skriva detta både till dig och till er reporter Sigrid Edsenius.

Jag är en av dom där ovaxinerade människorna som ni gjorde en dokumentär om.

Jag vill härmed ge min bild av varför jag valde att inte vaccinera mig.
När vaccinen kom så sökte jag framförallt på folkhälsomyndighetens och socialstyrelsens sida information om vilka som drabbades hårt och dött av sjukdomen.

Du kan själv söka informationen här 

https://sdb.socialstyrelsen.se/if_dor/val.aspx

Jag fyllde 50 år 2020 och i min ålder hade 74 personer avlidit med en covid 19 diagnos under 2020. Jag kunde läsa på folkhälsomyndighetens sida att man räknade en person som avliden av covid 19 om man dött inom 30 dagar från ett positivt test, det kunde alltså vara så att de dött av något annat, cancer, hjärtinfarkt, bilolycka, men råkade ha ett positivt testresultat för 30 dagar sen.

Jag lever med autoimmuna tillstånd i min kropp dygnet runt och jag fick höra tidigt i februari 2021 att de här vaccinen visat sig kunna trigga autoimmuna sjukdomar.

Då vår äldsta son hade covid i september 2020 (vi isolerade inte honom), han blev av med smak och lukt under en period och hade en lättare förkylning som varade i 5 dagar och vi övriga i familjen klarade oss, vår yngsta hade i februari 2021, med inga symtom alls och samma sak där, jag min man och vår äldsta blev inte sjuka, hade viruset varit livsfarligt så borde alla i vår familj blivit rejält sjuka då våra barn hade covid.

Jag kom därför till slutsatsen att jag kunde välja att låta bli att ta vaccinet och klara mig ifrån risken att bli dålig av en eventuell biverkning. För jag hade ju en ganska bra skydd då jag inte blev sjuk när viruset var som värst.

Jag kämpade länge för att våra barn inte skulle vaccinera sig, men förlorade den kampen mot påtryckningar från samhället.

Eftersom det redan i mars-april 2021 (innan min åldersgrupp var klar för vaccinering) hade visat sig att fullvaccinerade äldreboenden med fullvaccinerad personal hade fått covid så fanns det ingen anledning att ta en för laget så att säga utan skulle du vaccinera dig så skulle det vara för din egen skull (vilket det alltid borde vara)

Jag vill med detta säga att jag är ingen konspirationsteoretiker, jag kollade data som inte presenterades i tv och i nyheterna men som fanns i samma källor som nyheterna hämtade sina siffror ifrån, men som utelämnade den viktiga informationen om åldersskillnaden i hur hårt viruset drabbade oss.

Jag kan även berätta att jag i januari 2022 fick en positiv covid-diagnos som resulterade i 2 dagars feber och ingenting mer, men det intressanta var att jag fick viruset av min man som är dubbelvaccinerad och han i sin tur fick det av en trippelvaccinerad person, jag blev minst sjuk av oss alla 3. 

Jag reagerade starkt på att ”jag som ovaccinerad måste vaccinera mig för att skydda dig som är vaccinerad”. Det är inte ett jätte bra betyg på ett vaccin. Jag anser även att det är hets mot folkgrupp att en stadsminister får stå i tv och säga att vi ska ta en krampaus från ovaccinerade då alla kunde få och sprida smittan vidare vare sig du var eller inte var vaccinerad. För om vi ska vara riktigt ärliga så att krama en frisk människa är inte farligt, man kan däremot säga att det kan vara ett smart drag att låta bli att krama någon som är förkyld.

Det jag vill säga är alltså att kul att ni gör en dokumentär om oss ovaccinerade, men det hade varit roligt om ni inte försökt vinkla och förlöjliga oss som valde en annan strategi än att ta ett vaccin som tagits fram fort och som det inte finns långtidsdata på och där nästan 8000 människor har fått en allvarlig biverkning (och det är endast på Pfizers vaccin) som har förstört deras liv, troligtvis för alltid. 

De filer jag har skickat med är bl a från läkemedelsverket och dom är från mars 2023

Samt ett stapeldiagram på hur det såg ut 2020 i åldersfördelning på de som dött med en covid-19 diagnos


Ha en fin dag!

Kram Mia

Ett svar på ”Ovaxinerad!”
 1. Great items from you, man. I’ve have in mind your stuff
  previous to and you are just too wonderful. I actually
  like what you’ve bought right here, certainly like what you are stating and the way by which you
  assert it. You’re making it enjoyable and you continue to care for to keep it smart.
  I can’t wait to learn far more from you. This is really
  a tremendous site.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *