4 feb 2024
Inget brandlarm inatt, skönt. Vi vaknade strax innan 8, helt galet, det var jätte länge sen.
Frukost, en dusch och sen iväg för att vara turister på riktigt. Vi fortsätter att testa lokaltrafiken och första turistmålet idag är Checkpoint Charlie, blir mycket tung historia idag.

Jag vet egentligen inte vad jag hade väntat mig av att besöka Checkpoint Charlie eller Berlinmuren, men jag hade en föreställning av att den var bredare och mer murad, men de delar vi besökte var muren mer som gjutna betongblock.

När jag tittar på bilder från förr så var nog muren murad på flera håll men denna är gjuten.

Just dessa murbitar stood på Potsdamerplatz/Ebertstrasse som frontbarriär mor Västberlin

Höjd 3,60 m
Bredd 1,20 m
Plats på mark 1,20 m x 2,10 m
Vikt 2,75 ton

Det är så svårt att ta in hur man resonerade när man byggde muren. Varför byggde man den i en stad som låg mitt i ett land. Hur kunde man bara bestämma att här drar vi linjen och har du familj i någon annan del av staden så ”synd för dig” dom får du inte träffa mer.

Jag förstår verkligen inte alla dessa krig och hur länder kan anse sig ha rätten att inta andra länder. Jag är förmodligen väldigt naiv, men borde vi inte sträva efter fred.

Vill du veta mer om Berlinmuren så klicka på första bilden i inlägget. Jag försökte läsa och förstå alla skyltar på plats, men jag blev bara irriterad över hur vår värld fungerade och hur den fortfarande fungerar. Vi har inte lärt oss ett dugg av historien…

Vi tog en kaffe vid Checkpoint Charlie.

Jag borde skriva mer om historien bakom berlinmuren, men jag vet inte hur jag ska skriva, andra har skrivit så mycket bättre än vad jag kan göra.

Jag är glad att vi åkte dit, det har väkt många tankar i mig. Det känns mer viktigt att fortsätta dela det jag inte tycker stämmer här i världen.

Lite mer positivt….
Hur söt är inte denna bil, den är som en mini me av en Amazon <3

Nästa sevärdhet på listan blev förintelse monumentet som ligger i närheten av Branderburger tor.

Denna gång tog vi en guidad tour med hjälp av en förinspelad guid. Det var rätt så skönt att få lyssna och gå själv, även om vi var där tillsammans.

Museet var uppbyggt så att vi först presenterades för hur det hela startade och hur det kom sig att människor bara gick med på att det var ok. Vi fick se bilder på hur man avrättade människor, hur man gjorde judarna, polackerna och zigenarna till människor utan värde, de orena….
Vi gick igenom olika rum och fick följa olika familjer och vad som hänt med de olika familjemedlemmarna, vilka överlevde, vilka mördades och var de avrättades. I sista rummet fick man en uppfattning om var alla koncentrationsläger låg och från vilka platser i Europa man angivit människor som sedan skickades till koncentrationsläger. Det fans läger som byggdes upp för att användas under en viss period och som sedan plockades ner igen.
Museet inbjöd till eftertanke, man får en pytteliten inblick i vilka som berövades livet. Museet var gratis men den guidade touren kostade 3 euro var.

Hur kommer det sig att människor känner att det är rätt att rada upp kvinnor och barn på kanten av en grop och sedan trycka av för att i nästa stund göra lika med en ny rad med människor, varför vägrade man inte. Hur var propagandan man spred för att få människor att tycka att det var ok att avrätta oliktänkande eller för att man var av en viss religion eller att man var från ett annat land. Vad är det för folk som accepterar att ledare står och säger sök upp, ange och avliva andra människor. Återigen, har vi inte lärt oss något av historien.

Jag vet att vi inte kan jämföra förintelsen med de senaste 4 åren, men tänk efter…..
Hur irriterad har du varit på oss som inte gjorde som myndigheterna sa, tänkte du någon gång under de åren som vaccinen rullade ut att jag som ovaccinerad var mindre värd, att jag var en smitthärd, att jag inte skulle få ha tillträde någonstans, inte få sjukvård om jag blev sjuk (oavsett av vad)? Vad tänkte du när Magdalena Andersson stod i TV och sa att man skulle söka upp och registrera varje ovaccinerad människa? Ville du att vi ovaccinerade skulle ha någon form av märkning för att visa vilka vi var och vart vi fanns….? Om det hade drivits längre, vad hade hänt då, när hade du satt ner foten och sagt att nu räcker det? Var ärlig och fundera på den ett tag….

Jag har funderat massor…. nu var jag en av de som var mot denna gång…. men hur skulle jag själv ha agerat om jag varit för… Jag hoppas att jag var en av de som satte ner foten i alla fall, förstod att jag måste se båda sidor, tänkt ett steg till….. jag gjorde det nu…. men jag vet inte vad som händer om jag skulle hålla med massan om en fråga i framtiden…..

Mycket att ta in….. att fundera över…..

Vi tog vägen via Banderburger Tor för att ta en selfi tillsammans med alla andra turister för att sedan försöka ta oss till Mauer Market, en loppmarknad som är på söndagarna. Så på lokaltrafiken igen och leta oss fram.

Det är 8 grader varmt men det blåser så det är inte jätteskönt ute.

Mauer Market är kanske lite större när vädret är bättre men det fanns mycket spännande saker där, jag gillar lådorna med glasögon, spännande att hitta de som passar just mitt synfel…..

Just nu sitter vi och äter middag på Carambar som ligger på Alexanderplatz. God mat och kaffe för vi ska hålla oss vakna och gå på b-flat och lyssna på Paul Andrew Quintet. Jag själv är inte så förtjust i Jazz men min man är och vad gör man inte för kärleken. Bandet var övervägande bra, de spelade samma låt samtidigt för det mesta vilket gjorde att jag överlevde när de inte gjorde det…

Mysig klubb och bra musik (för det mesta), jag kommer somna gott ikväll…

Ha det fint
Kram Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *