Sista dagen i Berlin, i morgon åker vi hem. Idag vaknade vi till regn vilket gjorde att vi valde Mall of Berlin tills regnet slutar. Mall of Berlin är ett stort köpcentrum i Berlin som ligger vid Potsdamer Platz.

Jag har de senaste åren spenderat (förutom på semestern) i soffan och gått ca 3000 steg/dag. Jag har under denna tid gått upp 20 kg så mina fötter har så sjukt ont. Denna långhelg har vi gått ca 4 mil i helt fel skor, skorna är snygga, men nu när fötterna är så ömma så var det helt fel val av skor. Idag är vi lite trötta och ömma i kroppen.

Mall of Berlin verkar lida av samma problem som många köpcentrum i Sverige, många tomma butiker, annars var det som en blandning mellan NK och kupolen när det gällde butiker.

När regnet upphörde åkte vi till Stationen Bermauer Str för att besöka en längre variant av Muren. Först när vi kom fram blev vi lite besvikna då vi endast såg en liten del av densamma, men så fel vi hade.

Denna dag visade sig inte Berlin värdemässigt från sin bästa sida. Det var kallt och blåsigt och så mycket att titta på. Om vi åker till Berlin på våren eller sommaren så vill jag åka tillbaka hit så att man har ro att läsa och lyssna på allt som finns berättat i denna ”Park”.

Denna gång stannade vi lite extra på de ställen där kryssen är.

Det finns en bit av muren där man kan se hur det såg ut på tiden det begav sig. Vi var här på en måndag och naturligtvis var museet där man kunde fått se detta stängt när vi var där, men som vi förstod det så var trapporna till höger om tornet en utkiksplats där man kunde se det live.

Vi har googlat och sett det på Google Maps. Inte samma sak, men man kan få ett litet hum om hur det såg ut.

Jag tycker att Berlin har gjort fina monument över en tid som har allt annat att önska sig av. Jag tog många bilder men inget fångade känslan man hade när vi gick där.

Stelfrusna och lite sugna på något sitter vi nu på Espressohouse i andra endan av ”Parken” vid Nordbahnhof och reflekterar över helgen. En parantes, att undvika gluten i Tyskland är lite utmanande….

Det har varit en helg fylld med Handboll, kramar med Jonathan, Musik, eftertanke, god mat och kärlek. Jag förundras över hur man ansåg att det var rätt att dela upp en stad som ligger mitt i ett land där halva staden ska höra till väst och andra halvan till öst. Man tar inte hänsyn till personerna som bor i staden om familjer hamnar på olika sidor av muren. Jag har svårt att se hur makthavare tänker och hur vi människor bara accepterar. Om vi ställde oss upp och protesterade när saker inte känns bra, är vi tillräckligt många så kan ju makthavarna inte göra som dom vill.

Hur stor är risken att detta händer igen. Idag behövs inga murar för att begränsa människors frihet, se bara på vaccinpassen som WHO fick igenom tillslut. Tack vare dom så har vi startat ett kontrollsamhälle och en möjlighet att bli som Kina där man har ett social kredit score. Plattformen som använts för vaccinpassen går att använda till allt. Gör du inte som regeringen vill så får du inte tillgång till alla allmänna platser. Vi som inte har det super bra ställt kommer inte att ha mycket att säga till om, om man drar detta ett steg längre. Det behöver inte bara gälla medicinska krav utan kan även gälla miljö eller något narrativ som just nu är på modet.

Hur tänkte du t ex under pandemin? Var du nyfiken, tog du själv reda på hur saker låg till eller köpte du rakt av propagandan som visades i TV:n? Om du valde att ta vaccinet, varför tog du det? Vad ansåg du om de som inte tog vaccinet? Tyckte du det var ok att utesluta dom från aktiviteter? På vilka grunder i så fall?
Till dig som valde att inte da vaccinet, varför lät du bli? Hur kände du när samhället krävde att du skulle ta det? Var hittade du informationen som gjorde att du valde att låta bli?

De senaste åren har visat hur lätt det är att hamna där igen och jag vet att jag upprepar mig men med rätt propaganda så vänder man människor mot varandra. Om vår regering bestämde att vi måste separera ovaxade från vaxade hade du då tyckt att det var ok? Hade du tvingat dina ovaxade nära och kära att ta vaccinet?

Nu byter du ut frågan om vaccinet mot vilken fråga som helst…. Vad fick vakterna som vaktade Berlinmuren att tycka att det är ok att fånga in och i vissa fall döda de som flyr?
Varför skjuter man ihjäl varandra i Israel och Gasa? Hur kan det gå så långt att vi i väst tycker att det är ok att den ena sidan har ihjäl den andra? Borde vi inte ställa oss upp och arbeta för fred? Varför har vi inte civilkurage att ställa oss upp och fördöma alla som väljer att döda andra för egen vinning? Hur kan vi tycka att det är ok att Ukraina har ihjäl Ryssar men inte tvärs om? Vi borde vara på fredavtalets sida…..

Som sagt denna helg har väckt många tankar…. Hur vill jag leva…..

Ha en fin dag
Kram Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *