Vi valde att åka lite senare från Melsungen för att passa på att få en gratisnatt på ett Autohof. Vi valde att åka A7 och vi hittade strax Staufenberg Autohof. Det var mörk och vi var trötta när vi parkerade. Hela Parkeringen var full av lastbilar så vi hade tur som hittade en plats. När vi vaknade hade de flesta lastbilarna åkt och vi fick se utsikten. De flesta Autohof som vi sovit på har ingen utsikt, men denna hade man kunnat stanna på i flera dagar p.g.a utsikten. Vi stod dock på fel sida så bakluckevyn fick vi fota utanför bilen.

23 sept 23
Vi svänger av A7 till väg 38 som ska ta oss mot Potsdam. När vi åkt en bit ser vi en konstig siluett på ett berg. Google Maps visar att det på toppen av berget ligger ett monument. Vi har tiden då vi som vanligt vaknar tidigt, så vi bestämmer oss för att åka dit.

Låt oss Presentera Kyffhäuser Monument även kallat Barbarossa monument, byggt 1890-1896.

Monumentet ligger bredvid ruinen av medeltidsslottet Kyffhäuser Castle i närheten av Bad Frankenhausen. Arkitekten Bruno Schmitz har designat monumentet och det är det 3:e största monumentet i Tyskland och det är dedikerat William den förste som regerade 1861 tills han dog 1888.

Tornet mäter 81 meter och vi gick upp för alla trapporna, tur att man mötte människor i trappan så att man fick vila lite på vägen upp. Det var väl värt allt flås och stånk för utsikten var magisk. Vi spenderade någon timme här för att sedan fortsätta vår resa mot Potsdam.

Resan mellan Melsungen och Potsdam valde vi att åka större vägar för att ta oss fram lite fortare. Vi visste vart Jonathan skulle spela sin match så vi valde ställplatsen som låg närmast arenan där han skulle spela.

Potsdam – 2 Am Luftschiffhafen heter ställplatsen och den ligger invid ett Hotell.
Tittar man på hotellet från luften ser det ut som utspridda metallkorvar.

Det var ett jättefint Hotell men ställplatsen låg lite bakom och hade kunnat vara så mycket mer än det var. Incheckningen skedde på hotellet och vi hade tillgång till hotellets toalett, men man fick gå en bit, men vi fick inte använda oss av hotellpolen (som låg inomhus) inte ens om vi betalade för det.

Omgivningarna runt hotellet var superfina. Strandpromenaden in till centrum blev en trevlig avslutning på dagen. Vi åt på en av uteserveringarna i centrum och besökte en CBD-butik. Det var en intressant upplevelse som väckte mersmak. Potsdam är en otroligt trevlig stad inte alls långt från Berlin. Vi tog spårvagnen tillbaka till bilen för en god natts sömn.

24 sept 23
Matchdag men inte förrens kl 16 så vi har några timmar att slå ihjäl. Efter frukost så visade det sig att laget bodde på samma hotell som vi parkerat vid. Det var ju inte meningen så efter ett litet pinsamt godmorgon med Laget och en kram med Jonathan så bestämde vi oss för att ta oss in till stan.

Vi visste att det skulle finnas en slottspark i Potsdam så vi letade oss dit. Vi visste dock inte hur stor den var. Vi gick av spårvagnen vid Brandenburger torg och följde skyltarna mot parken, som vanligt visste vi inte riktigt vad vi väntade oss, men ett slott, kanske något fint hus och en allé hade varit fint. Vi lyckades få denna karta i entrén markerad med ett kryss på kartan.

Efter en skön promenad genom en vacker allé uppenbarade sig Schloss Sanssouci som byggdes av Fredrik den Store 1745-1747. Arkitekten Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff ritade den första byggnaden och 1826-1828 byggdes palatset ut och ansvarig arkitekt var då Peter Joseph Lenné. Kungafamiljerna bodde i på slottet fram till Fredrik Wilhelm IV död 1861 då slottet blev till ett museum.

Vi tog den svarta vägen från schloss Sanssouci mot Orangerieschloss (nr 25 på kartan) Den ritades av arkitekterna Friedrich August Stüler och Ludwig Ferdinand Hesse. Skisserna gjordes av Fredrik Vilhelm IV själv.

Enligt wikipedia har orangeriet använts som tjänstebostad, orangeri med tropiska växter, konstgalleri och gästbostad.

Istället för att kolla kartan så gick vi bara på vilket gjorde att vi tappade orienteringen lite men det gjorde att vi fick en glimt av Belvedere auf dem Klausberg som är ett vackert utkikstorn som byggdes mellan 1770-1772 och ritades av arkitekt Georg Christian Unger för Fredrik den II. Tornet skadades svårt i kriget 1945 och restaurerades mellan 1990-2002.

När vi förvirrat oss klart kom vi fram till Neues Palais som byggdes 1763-1769 på uppdrag av Fredrik den II. Slottet byggdes som ett monument över segern i det sjuåriga kriget som gjorde Preussen till en Europeisk stormakt. Slottet användes av det Tyska Kejsardömet som huvudbostad fram till 1918.
Slottet plundrades på mycket av inredningen 1945 av Röda Armen.

Det blev en längre promenad än vi trott och ändå hade vi bara sett ett litet hörn av hela slottsparken. Så i caféet som låg strax intill Neues Palais köpte vi oss en kaffe och en glass to go och började att leta på en spårvagn som kunde ta oss tillbaka till bilen.

Vi åt en kulinarisk sen lunch bestående av Köttbullar med brunsås på burk serverat med pulvermos tillagat på vårt fantastiska kök i bilen. Vi hinner med en liten paus innan det är dags att hitta hallen som Jonathan ska spela i.

Vi hade lite svårt att hitta hallen så vi kom precis till matchstart.

Bilder från matchen presenteras som vanligt i ett inlägg under foto-Handboll/Sport

Det här är sista gången vi får se Jonathan innan han kommer hem till jul. Det är tungt att lämna honom men det är ju bara 3 månader kvar. (nu när jag skriver detta och inlägget kommer ut så är han hemma för att fira jul, så 3 månader gick fort.)

25 sept 23
Idag börjar vår resa hemåt. Vi vaknar som vanligt tidigt och upptäcker att en massa gubbar/killar håller på att bygga något på parkeringen där vi bor och innan vi hinner äta frukost och komma iväg så har byggarna byggt in oss (vi tror att det ska bli ett öltält till en oktoberfest). Ingen har pratat med oss om att det kommer att hända, som tur var kunde vi åka över en gräsmatta så att vi kunde lämna ställplatsen. Vi hade ett ärende inne i Potsdam innan vi kunde åka men lagom till lunch så var vi på väg.

Ha en fin dag
Kram Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *